vrijdag 15 november 2013

Vuurwerkangst bij honden

Vuurwerkangst bij honden

Nu het november is kijken we allemaal weer uit naar de decembermaand met al zijn feestdagen. Maar je hond denk er misschien iets anders over. Hij vindt het maar vreselijk al dat vuurwerk op het einde van het jaar. En ook al is het afsteken van vuurwerk officieel slechts één dag toegestaan, toch klinken de eerste knallen vaak al vroeg in december.

Een sporadische knal op straat hoeft voor een evenwichtige hond geen probleem te zijn. Deze honden zullen even schrikken, net zoals wij, maar herstellen zich snel. Veel honden zijn echter door eerdere ervaringen zo bang geworden, dat ze vanaf het klinken van de eerste knal de hele maand december angstig en onrustig zijn.
Ze willen niet graag meer naar buiten, vertonen vluchtgedrag en staan continu onder spanning; onbereikbaar voor beloning of correctie. December is dus een vreselijke maand voor deze honden en hun baasjes. Maar gelukkig valt er iets te doen aan vuurwerkangst.

Hoe ontstaat vuurwerkangst?

Sommige honden zijn van nature gevoeliger voor geluidsprikkels dan anderen. Waar de ene hond geen moment opkijkt van een omvallende prullenbak of harde geluiden op straat, herstelt de ander zich beduidend minder snel na schrik. Dit is moeilijk te beïnvloeden. Een goede socialisatie waarbij ook kennis wordt gemaakt met verschillende soorten geluiden vormt de basis voor een stabiel, ‘knalproof’ karakter, maar hoeft niet in alle gevallen tot een vuurwerkvaste hond te leiden. Het lastige van vuurwerkangst is dat het moeilijk is om een hond er op te trainen. Elf maanden van het jaar is er geen knap te horen, dus een pup die in januari geboren wordt zal pas na bijna een jaar geconfronteerd worden met knallen.

Ook goed gesocialiseerde honden kunnen vuurwerkangst ontwikkelen. Dit gebeurt vaak na een traumatische ervaring. Een verdwaalde gillende keukenmeid die tijdens het wandelen plots rakelings voorbij vliegt of kinderen die ‘voor de grap’ met rotjes gooien; honden kunnen hier zo van schrikken dat ze deze angst doortrekken naar iedere volgende knal. Dit gedrag is er veelal wel weer uit te trainen, maar dit kost tijd.

Angstig gedrag kan ook versterkt worden door de reactie van de eigenaar. Niet alleen honden zijn bang voor vuurwerk, veel bazen schrikken even hard van onverwachte knallen. Toch is het als baas van groot belang om je eigen angst niet over te brengen op je hond. Probeer buiten zo rustig en normaal mogelijk te reageren op geknal. Ga in huis gewoon rustig door met datgene waar je mee bezig was en doe vooral alsof er niets bijzonders aan de hand is.

De reactie van de baas…
Over het al dan niet steun bieden van een angstige hond bestaan verschillende opvattingen. Het is niet aan te raden om mee te gaan in de angst van je hond door hem te troosten en te proberen hem gerust te stellen met een zachte stem, gebaren of koekjes. Je hond leert dan dat het bang zijn iets oplevert: namelijk aandacht.

Sommigen vinden zelfs dat je je angstige hond straal moet negeren en hem zelfs niet mag aankijken. Dat is nu ook wel iets te veel van het goede. Je mag als baas je hond gerust op een kalme, evenwichtige manier steun bieden. Hij mag best tegen je aan komen zitten of aan je voeten komen liggen maar je blijft rustig je ding doen. Misschien lukt het je wel hem af te leiden door wat oefeningetjes te doen, maar probeer niet geforceerd tot afleiding te komen, zorg altijd dat de situatie rustig en ontspannen blijft. Door hem te laten zien dat je in ieder geval niet bang bent en hij op je kan vertrouwen zal hij zelf ook rustiger worden.

Wat is er aan vuurkwerkangst te doen?
Zoals gezegd is het lastig om gericht op vuurwerkangst te trainen omdat het zo sporadisch voorkomt in het dagelijks leven. Er zijn cursussen die je als baas leren hoe je het beste kunt reageren op een angstige hond. Omdat angstige honden elkaar in hun gedrag kunnen versterken, zijn dit vaak cursussen waaraan je hondloos deelneemt. Er zijn ook cursussen die je hond van pup af aan leren om te gaan met harde, onverwachte geluiden zoals rammelende containers, sissende vrachtwagens, getoeter of knetterende brommers.

Vuurwerk CD
Er bestaan CD’s met geluiden van vuurwerk en onweer. Met deze cd’s kun je je hond langzaam wennen aan deze geluiden door de CD op laag volume aan te zetten. Is je hond hier eenmaal aan gewend, dan kun je het volume langzaam opbouwen. Bij deze cd’s zit een uitgebreide handleiding over hoe je dit het beste kunt aanpakken. CD’s kunnen nooit helemaal de werkelijkheid nabootsen (denk aan het luchtdrukverschil bij onweer of het echoën van knallen door de buurt), toch kunnen hiermee wel goede resultaten worden behaald.

Ondersteuning met medicatie
Er bestaan verschillende middelen die worden voorgeschreven bij vuurwerkangst. Sommige hiervan worden vrij verkocht, anderen zijn alleen op het voorschrift van een dierenarts verkrijgbaar. Niet alle middelen zijn even onschuldig en prettig voor de hond zelf. Een aantal middelen versuffen een dier, maar maken hem niet minder gevoelig voor geluid. Hij is dan net zo bang, maar zal dit minder uiten doordat hij versuft is. Bepaald antidepressiva hebben een nadelig effect op de lever of de nieren of versuffen een dier zo dat hij niet echt normaal kan functioneren. Bovendien is van veel middelen van tevoren moeilijk in te schatten hoe een dier  erop zal reageren; dieren moeten heel goed in de gaten worden gehouden. Dit soort middelen wordt alleen aangeraden ‘bij hevig lijden’. Dit mag op oudejaarsavond zelf misschien een  uitkomst lijken, het is niet aan te raden om dit de hele decembermaand in te zetten. Dan kun je beter proberen je dier met veilige, natuurlijke middelen te ondersteunen.

Natuurlijke producten bij vuurwerkangst
Diepgewortelde vuurwerkangst is met geen pil of poeder weg te nemen, die illusie moet ook niet worden gekoesterd. Wél kunnen angstige dieren met natuurlijke rustgevende middelen ondersteund worden en ook kunnen deze middelen worden ingezet ter ondersteuning bij de training om over angst heen te komen.

Je hond kan dus daadwerkelijk van zijn vuurwerkangst afkomen. Probeer de bovenstaande tips tijdens het trainen van je hond. Je hond zal er niet geheel ‘vuurwerkproof’ door worden, maar het zal wel het leed verzachten. Hou over de ramen en deuren goed dicht en sluit de gordijnen, dit zal ook helpen. Verder zet een muziekje aan om het geluid te verdoezelen. Zo kan u ook meer genieten van de jaarwisseling.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten